Hjernesvulstforeningen har blitt kontaktet av en mastergradsstudent som søker informanter som har vært nærmeste pårørende til en glioblastompasient.

Nedenfor kan du lese hvordan hun selv beskriver sitt mastergradsprosjekt. Hun er på leting etter seks deltagere, og vi vil være behjelpelige med å opprette kontakt mellom dere som tar kontakt og mastergradsstudenten. Send oss en e-post til post@hjernesvulst.no merket «Pårørende – glioblastomstudien», så sørger vi for at din interesse blir meldt videre.


Jeg er kreftsykepleier og mastergradsstudent i Klinisk sykepleie ved VID, Vitenskapelige høyskole, Oslo. Mitt mastergradsprosjekt omhandler pårørendes erfaringer med palliativ omsorg til en nærstående som ble rammet av glioblastom. Jeg skal gjennomføre en kvalitativ studie med intervjuundersøkelse. Målet med studien er å belyse og presentere erfaringene med den palliative omsorgen sett utfra et pårørendeperspektiv.

Forskningsspørsmålet som ønskes besvart i denne studien er: Hvordan erfarer pårørende den palliative omsorgen til pasienter med glioblastom?

Jeg ber herved om hjelp til å få kontakt med pårørende som har mistet sin nærstående i glioblastom.

Inklusjonskriterier:

  • Informanten må være oppført som nærmeste pårørende eller en av de nærmeste.
  • Være over 18 år og kunne lese og uttrykke seg på norsk. Ikke ha kognitiv svikt.
  • Ha fulgt pasienten fra diagnosetidspunkt, gjennom pasientforløpet og inntil døden inntreffer.
  • Vurderes av kontaktperson til å kunne være i stand til å tåle belastningen med å delta i en slik studie. Det bør ha gått minst tre måneder siden dødsfallet.
  • Ha lest og forstått kriterier for deltakelse og signert samtykkeskjemaer.

 Eksklusjonskriterier:

  • Pasienten har tilbragt siste livsfasen i avdeling på mitt arbeidssted, og at jeg hatt kontakt med pasient og de pårørende.
  • Er under 18 år. Kan ikke lese norsk eller uttrykke seg på norsk. Har kognitiv svikt.
  • Pårørendes situasjon er vurdert av kontaktperson til ikke å være forenlig med deltakelse i et forskningsprosjekt.

Intervjuet vil ha en varighet på ca 1 time. Jeg vil tilrettelegge for at tid og sted er tilpasset informanten. Hvis vi grunnet smitterestriksjoner ikke kan møtes, vil intervjuet foregå digitalt.

Arbeidet med masteroppgaven vil følge forskningsetiske retningslinjer og eksisterende godkjenningsordninger for forskning innenfor helse og samfunnsfag. Prosjektet er godkjent av  Norsk senter for forskningsdata (NSD), Referanse 238877. Pårørende som ønsker å delta får informasjonsskriv og vil undertegne frivillig informert samtykke ved ønske om å delta.

Informasjonsskrivet for studien finner du her: