Det skal ikke straffe seg å bli syk!

Finansminister Vedum vil foreslå endringer i skattereglene slik at flere skal få sterkere motivasjon til å jobbe. Vi trenger ikke dette, vi vet allerede at det lønner seg å jobbe. Det lønner seg i hvert fall ikke å bli syk. 

Når man blir alvorlig og kronisk syk, så har man rett til ytelser på et anstendig nivå.  Vi som er medlemmer av folketrygden har et sikkerhetsnett som skal sikre at vi ikke ender opp i køen for utdeling av mat hos Fattighuset eller andre ideelle aktører. Dette er også hjemlet i FN-konvensjoner som Norge har sluttet seg til.

Noen av oss som er syke, blir uføre. dette blir vi som et resultat av sykdommen og er ikke noe som vi ønsker oss eller bestemmer selv. Vi vil være friske og arbeide som de friske. Vi vil tjene penger til livsopphold på egen hånd, men det er dessverre slik at dette får vi ikke til. For å bli ufør er det normalt sett en lang prosess med sykemelding, behandling og utprøving av arbeidsevne. NAV bestemmer så om vi har restarbeidsevne og hvor stor uføretrygd vi skal motta. Dette er ikke valg som vi selv gjør, foruten i de tilfellene hvor man jobber til tross for at vi er helt uføre og er bedømt til å ikke ha restarbeidsevne. Da får en også trekk i uføretrygden.

Hvis man skal ytterligere belønnes med skattefradrag for å arbeide, så er dette noe som til de grader forfordeler uføretrygdete. Skal du foreslå endringer i skattereglene, så bør du heller se på særfradraget for store sykdomsutgifter som regjeringen Stoltenberg fjernet for nye syke, og det har vært utfasingsordning for skatteårene 2013-2022. Her trengs det en solid gjennomgang og en seriøs vurdering av om særfradraget skal gjeninnføres. Det er stadig flere pasienter som ikke får dekket medisiner eller annen behandling av det offentlige. 

Det er mange som kommer til hvert år, og som altså har blitt forskjellsbehandlet over et tiår i verste fall, pga den forrige regjeringen du var medlem av. Nå har du muligheten til å vise at du også bryr deg om de som sliter mest i samfunnet, og ikke bare de gruppene som roper høyest. Særfradraget og andre ordninger for alvorlig syke mennesker, ikke late mennesker altså, er en kritisk suksessfaktor for å vise at regjeringen tar sitt ansvar på alvor. Start med å få orden på sakene med et anstendig trygdeoppgjør i år og følg så på med skatteregler som ikke straffer de alvorlig syke og uføre menneskene, før du prioriterer grupper som har det langt bedre. Har du tid til overs etter dette, så er det fint om du også hjelper til med å lage deltidsstillinger som også uføre kan ha en sjanse til å kunne jobbe i. 

Rolf J. Ledal
Generalsekretær