Lag din egen «chip»

Har du noen gang ønsket at du hadde en «chip» i nakken som kunne skannes når du kom til en ukjent lege på legevakt eller sykehus?

Jeg har i hvert fall det, slik at jeg selv slipper å huske alt som er viktig å få med av informasjon. Min løsning på dette er å lage en mappe på Google Disk og dele lenken til den slik at alle som har adressen til denne mappen, kan lese dokumentene som ligger der. Lenken har jeg laget som en QR-kode, slik at legen kan med sin smarttelefon bare bruke kameraet for å få opp lenken til mappen.

I denne mappen har jeg lagt inn et dokument som lister opp mine diagnoser, faste medisiner i dosering og når de tas, gjennomførte inngrep, hvem som følger meg opp i spesialisthelsetjenesten og min fastlege. I tillegg har jeg en liten samling av bilder som viser hvor klumpen i hodet mitt sitter og som viser hvordan den presser på nerver etc. Har man kjente allergier er også disse kjekke å ha med på listen over viktig helseinformasjon. Denne kan også skrives på engelsk, slik at den kan benyttes av leger i utlandet hvis noe skjer på en ferietur, f.eks.

Slike dokumenter er selvsagt noe som inneholder sensitive personopplysninger, og man må verne om disse. Jeg har likevel kommet frem til at det er et større potensial for skade ved at legen ikke kjenner til disse opplysningene, enn at noen uvedkommende kan få tilgang til QR-koden som viser nettadressen. QR-koden som viser nettadressen har jeg lagret i et eget album på min telefon og jeg har skrevet den ut og limt den på innsiden av «Min pasientreise». Da er den begrenset i sin distribusjon og den kan brukes uavhengig av om jeg er bevisst eller ei. Den kan også skrives ut og lamineres i kredittkortstørrelse, slik at den kan ligge i lommeboken din. Det er du selv som bestemmer hvem og når de skal få tilgang til dine viktige helseopplysninger.

QR-koder kan man lage gratis ved hjelp av verktøy på internett, og det er gratis å opprette og bruke f.eks. Google sine skytjenester.