De aller fleste av oss tåler influensa og koronasykdom godt, men eldre over 65 år og voksne og barn med noen kroniske sykdommer eller tilstander, blir oftere alvorlig syke.

Tre vaksiner som kan forhindre alvorlig sykdom og død

Barn og voksne som er kronisk syke bør ta influensavaksine hver høst. Dette er nødvendig fordi influensaviruset endrer seg hele tiden og vaksinen tilpasses disse endringene hvert år. I høst bør de også ta vaksine mot koronavirus. Disse to vaksinene kan tas samtidig, i hver sin arm.

I tillegg anbefaler FHI noen risikogrupper å ta vaksine mot pneumokokksykdom, også kalt vaksine mot lungebetennelse. Dette gjelder spesielt de med immunsvikt og de over 65 år. Denne vaksinen anbefales å tas hvert sjette år.

Spør legen din om hvilke vaksiner du burde ta

Selv om mange har vært flinke til å følge anbefalingene om influensa- og koronavaksine tidligere, ser vi at det særlig for influensavaksine er dårlig vaksinasjonsdekning blant yngre i risikogruppene. Det er viktig at pasienter med økt risiko for alvorlig sykdom som følge av influensa, korona og pneumokokkbakterie, får tilbud om vaksine. Spør fastlegen din hvilke vaksiner akkurat du burde ta.

Vaksine – viktigste tiltaket for å unngå alvorlige følger av influensa- og koronasykdom  

Både influensa-, korona- og pneumokokksykdom kan føre med seg en lang rekke alvorlige komplikasjoner. Sannsynligheten for dette er høyere dersom man har én eller flere sykdommer forbundet med økt risiko.  

Alle tre sykdommene kan føre til alvorlig lungebetennelse. Det er også økt risiko for andre infeksjoner i luftveiene.

Når det gjelder korona- og influensavirus, kan flere også oppleve en forverring av grunntilstand, enten i form av symptomforverring eller at sykdommen blir vanskeligere å regulere. Begge virus kan i sjeldne tilfeller også forårsake hjerneslag og andre hjerte/kar-hendelser, samt organsvikt. 

Vaksinasjon er det beste tiltaket for å redusere alvorlige følger alle de tre sykdommene.

For å lese mer om vaksinene mot korona, influensa og pneumokokksykdom, kan du gå inn på Folkehelseinstituttets nettsider.

Vet du om barnet ditt har økt risiko for å bli alvorlig syk av influensa?

Influensa er særlig vanlig blant barn. I en gjennomsnittlig influensasesong vil 20-30 % av alle barn bli smittet. De aller fleste barn tåler influensa godt, men barn med noen sykdommer og tilstander, har en økt risiko for å bli alvorlig syke.

Noen barn blir alvorlig syke av influensa

I Norge er det omtrent 80.000 barn mellom 0 og 17 år som tilhører én eller flere av risikogruppene for alvorlig influensa. Den aller største gruppen er barn med astma eller en annen lungesykdom. I tillegg er det flere tusen barn med hjertesykdom, diabetes og nevrologiske sykdommer som epilepsi.

Hvert år blir om lag 500 barn så alvorlig syke av influensa at de må legges inn på sykehus. De fleste er i utgangspunktet friske barn, men har sykdommer eller tilstander som gjør at de har økt risiko for å bli alvorlig syke på grunn av influensa. Barn i risikogruppene har omtrent 4 ganger større risiko for å bli lagt inn på sykehus med influensa, enn friske barn.

Vaksine er det tiltaket som forebygger mest

Influensavaksine er det enkleste og beste tiltaket som forebygger influensa og alvorlige følger av sykdommen. Barn med risikotilstander bør derfor få vaksine hver høst.

Det finnes to ulike typer influensavaksine som er godkjent for barn, nesesprayvaksine og injeksjonsvaksine. Sistnevnte er godkjent for alle barn fra 6 måneder, men nesesprayvaksinen er godkjent for aldersgruppen 2-17 år.

Vaksinens effekt

Effekten av influensavaksine varierer fra år til år, avhengig av hvilket virus som sirkulerer, men ligger i gjennomsnitt på 60 prosent.

Noen kan derfor få influensa selv om de er vaksinert, men det ser likevel ut til at vaksinen gjør sykdommen mildere og reduserer risikoen for alvorlige sykdomsforløp.

Hvor får man influensavaksiner til barn?

Vaksinering foregår vanligvis i perioden oktober til desember. Foresatte må som regel bestille time for vaksinering av barnet ditt. Sjekk kommunens eller fastlegens nettsider for informasjon om vaksinering av barn og pris. Barn som er på sykehus eller hos spesialist for oppfølging og behandling, kan få vaksine der.

For mer informasjon om influensavaksine til barn, kan du gå inn på Folkehelseinstituttets nettsider.