Hjernesvulster og behandlingen av disse setter et varig fotavtrykk i hodet til pasienten. Noen ganger er disse forholdsvis små og lette, mens andre ganger er de mer omfattende. Det er imidlertid store utfordringer for mange med forholdsvis små hjernesvulster. Det finnes ingen lineær sammenheng mellom sykdomsbyrde og størrelse på svulsten. Det handler mer om hvor den sitter og hva den trykker på.

Når man får slike skader i hjernen, kommer man under begrepet «sekundær demens». For å sikre at både pasient og pårørende får best mulig kunnskap og mestring av denne nye situasjonen, anbefales det på det sterkeste at man deltar på lærings- og mestringskurset «Det sitter i hodet». I starten av desember er det igjen duket for et slikt ved Oslo universitetssykehus. Dette kurset er et tilbud til alle med meningeomer eller andre lavgradige hjernesvulster som ikke er gliomer, uansett hvor de er bosatt i landet.

Det er dessverre slik at det er vanskelig å nå alle disse meningeompasientene som foreløpig kun følges opp med jevnlige MR-undersøkelser, slik at de og deres pårørende blir kjente med dette kurstilbudet. Konservativ behandling i form av jevnlige kontroller mens svulstene vokser seg større og blir mer gunstig å behandle med kirurgi eller annet medfører også at det er en klar fare for at man taper funksjon underveis. Lærings- og mestringskurs er en god arena for å møte andre i samme situasjon og ikke minst få snakke med de dyktige fagfolkene som behandler pasientene.

Selv om du bor langt unna, er det mulig å delta på kurset ved Oslo universitetssykehus. Du får dekt reise og overnatting av pasientreiser. Kursansvarlig ordner opp med det meste, så det er bare å kontakt Guro Skottene på telefon eller via e-post. Kontaktinformasjon finner du i vedlagte brosjyre.

Er du i tvil om dette kurset passer for deg som pårørende eller pasient, ta kontakt med Guro. Vi er overbeviste om at det er minst 4000 pasienter og pårørende i Norge som burde vært på et slikt kurs som dette, når vi ser på antall med hjernehinnesvulster eller andre lavgradige hjernesvulster som ikke er gliomer.

invit brosjyre des 2024 ous